Kategori :
İyi Bir Blogda Olması Gereken 10 Madde
Artık yazmayı bilen bilmeyen herkesin bir blogu var. İnternet blog çöplüğüne döndü. Bilmeyenlerin blogları iğrenç ve itici gözüküyor. Bu onlar için sorun değil, ama ciddi miktarda ziyaretçi kaybına yol açıyor. Bunun için sizlere yararlı olabileceğini düşündüğüm bir yazı yazdım. Tam 10 madde oldu. Okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

1. Tema

Tema bence bir sitenin kalbidir. Çünkü ziyaretçi sitenize ilk girdiğinde temayı görür. Ona göre çıkabilir veya konuları gezmeye başlayabilir. Bu yüzden tema seçiminiz çok önemlidir. Ne çok renkli, ne de çok sade olmalıdır. Temanızı kendiniz yapmanızı öneririm. Bunun nedeni ise ziyaretçi temayı başka bir sitede gördüyse aynı içerikli olduğunu düşünebilir.

2. Açılış Hızı

Önceki maddede temayı incelemiştim. Bu madde yine tema ile ilgili fakat daha önemli bana kalırsa. Çünkü açılış hızı ne kadar hızlıysa beraberinde hit de getirir. Peki temanızı nasıl hızlandırabilirsiniz? Bunun bir çok yöntemi var fakat önce CSS yapısı ile işe başlayın. Tekrar içeren resimleri büyük bir resim olarak değilde CSS background-repeat kullanarak tekrar sağlayın. Çok resim olmaması açılış hızını etkiler. Fakat çok küçük bir resim bile yüklediğiniz site yüzünden geç açılabilir.

3. İçerik

Blogunuzun takip edilmesi için özgün içerik çok önemlidir. Oradan buradan çalarak veya alıntı yaparak yazı yazarsanız hem web halkı tarafından sevilmezsiniz hem de ziyaretçiniz düşer. Hiç kaynaklı yazı almayın demiyorum ama kaynaklı yazı önermem.

4. Noktalama Kuralları

Ben blogumda bu maddeye çok dikkat ediyorum. Bazı bloglarda görüyorum, noktalama kurallarına hiç uymuyorlar. Tüm noktalama kurallarına uymak gerekli. Örnek;
"bugün sizlere bu kodu paylaşıyom. Süper Bir Kod[...]" gibi bir yazı yazarsanız ziyaretçi sitenizden soğur ve bir daha girmek istemez. Bunun için örnekteki yazı şu şekilde olmalıdır.
"Bugün sizlere bu kodu paylaşıyorum. Süper bir kod[...]

Bazı arkadaşlarımı görüyorum. Neredeyse her yazıya başlarken hep aynı şeyleri yazıyor.(Örnek: Bugün ... ile karşınızdayım./Herkese merhaba) Aynı cümlelerle başlamayınız.

5. Kalın Yazma

Ben bu maddeyi blogumda yaygınca kullanıyorum. Bazı kelimeleri kalın yazıyorum. Kalın yazmak; hem ziyaretçiye "ben burdayım, beni gör" gibisinden bağırır hem de arama motorları içeriği algılar ve daha kolay indexler. Yazılarınızda kalın yazı yazmak için <b>Yazı</b> etiketini kullanabilirsiniz.

6. Kategori Adı İçeren Yazılarda Link Vermek

Bu konuyu yazarken 2. madde de bir CSS ibaresi kullanmıştım ve ona CSS kategorime giden bir link verdim. Bunu yapmamın sebebi ziyaretçilerimin diğer yazılarımı da görmesini sağlamak. Sizde benim gibi yaparsanız ziyaretçi sitenizde aktif olarak gezecektir.

7. Hakkımda ve İletişim Sayfası

Sitenizde mutlaka hakkımda/hakkında veya iletişim sayfası bulunması gerekiyor. Ziyaretçi kimin sitesinde veya neyin sitesinde gezdiğini bilmeli. Bunun yanında iletişim sayfası ile size sorular sorabilmeli.

8. Arama Motoru

Ziyaretçi sitenizde ne aradığını arama motoru sayesinde kolayca bulabilir. Örneğin: Ben bir siteye girdiğimde eğer kategoriler yoksa aradığım kategoriye ait terimi arama motoruna girerim. Fakat bir arama motoru yoksa Google'den arayabilirim. Fakat bunu her zaman yapmam. Not: Arama motoru bir sitenin olmazsa olmazı değildir.

9. Paylaş Butonları

Benim her yazımın altında Paylaş bölümü bulunmakta. Ziyaretçi sevdiği yazıyı kolayca başka arkadaşlarıyla paylaşabiliyor. Bu sayede hit artıyor.

10. Yazım Hataları

Sitenizdeki bir yazıda mutlaka yazım hatası yaparsınız. Bunları en az seviyede olması gerekli. Yazınızı yazdıktan sonra sizde dikkatlice okuyun. Belki bir yazım hatası var. Eğer yazı yazarken bu hataları görmek istiyorsanız çok hızlı tarayıcı, Google Chrome'yi öneriyorum.


Şimdilik aklıma bu kadar madde geliyor. Eğer aklıma daha gelirse Ekleme adı altında yeni maddelere gelecektir.