Kategori : Bilgisayarlarda Sıkça Kullanılan ProgramlarDeğişik kullanım amaçları ile bilgisayarlarının başında bulunan birçok kullanıcı vardır. Ancak şöyle ya da böyle bazı popüler programlar mutlaka herkesin günlük kullanımları sırasında karşısına çıkmaktadır. Kullanım amaçlarına ve yöntemlerine göre programları gruplara ayıracak olursak: Kelime İşleme Programları: Basit bir ifadeyle tüm yazılarınızı yazıp şekillendirebileceğiniz programlardır. En çok bilinen ve kullanılan kelime işleme programları arasında Microsoft Office Word, WordPerfect, Open Office Writer ve Kword’ü sayabiliriz.


Hesap Tablosu Programları: Genellikle finansal bilgileri hesaplayıp listeleyebilmek, bir veritabanına bağlanıp veri çekmek ve bunları düzenlemek gibi amaçlarla kullanılan programlardır. En sık rastlanan hesap tablosu programları Microsoft Office Excel, AppleWorks, EasyOffice, Lotus SmartSuite Lotus 123 ve StarOffice olarak sıralanabilir.

NOT Microsoft, Windows Vista ve Windows Server 2008 ve dolayısıyla Windows 7 işletim sistemleriyle birlikte artık işletim sisteminin çekirdeğini grafiksel arabirim kabuğundan ayırmıştır. Masaüstünüzü istediğiniz herhangi bir dilde görüntülemek için tek yapmanız gereken sadece ilgili dilin MUI (Multi-language User Interface) paketini İnternet üzerinden kurmak ve yüklemektir. Böylece, eski sürüm Windows işletim sistemlerinde İngilizce dışında bir kullanıcı arabiriminin kullanılmasıyla ortaya çıkan UNICODE yükü ortadan kalkmış, Windows çekirdek fonksiyonlarının aldığı parametrelerin daha fazla bellek alanı işgal etmesi durumuna son verilmiştir.

Grafik Programları: Bilgisayar üzerinde resim ve grafik oluşturup düzenlemek amacıyla kullanılan program veya program paketleridir. Bilgisayar grafikleri söz konusu olduğunda iki türden bahsedilir. Yatay tarama çizgilerini temel alan raster grafikler ve nesne temelli çalışan vector grafikler. Her iki model üzerine de yoğunlaşan birçok grafik programı mevcuttur. Bunların bazıları animasyon ve sayısal video desteğ i de sunmaktadırlar. En fazla bilinen programları sıralayacak olursak: GIMP, Adobe Photoshop, Corel PaintShop Pro, Macromedia Fireworks, Ulead PhotoImpact, OpenCanvas, Adobe Illustrator, CorelDRAW, Microsoft Expression Graphic Designer ve iDraw programlarını sayabiliriz.

Video İzleme ve Müzik Dinleme Programları: Günümüzde birçok de- ğişik dosya biçiminde dijital müzik ve video türü bulunmaktadır. Ancak bu dosyaları seyredip dinleyebileceğiniz oynatıcı programlar da birçok biçime destek vermektedirler. En fazla bilinenler arasında GOM Player, VLC Player, Windows Media Player, Power DVD Player, Quicktime Player, BS Player, Real Player, SMPlayer gibi programları sayabiliriz.